Τι κάνουν οι Glovo κάθε χρόνο την Ημέρα του Εθελοντισμού;
H GloVo – Global Volunteers Platform διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το “Sparks by GloVo” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, μια τριήμερη γιορτή δράσεων στην Αθήνα! Μιλήσαμε με τη Ναταλία Φωτοπούλου από την ομάδα της Glovo και της ζητήσαμε να περιγράψει την εμπειρία των δράσεων.
H GloVo – Global Volunteers Platform διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το “Sparks by GloVo” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, μια τριήμερη γιορτή δράσεων στην Αθήνα! Μιλήσαμε με τη Ναταλία Φωτοπούλου από την ομάδα της Glovo και της ζητήσαμε να περιγράψει την εμπειρία των δράσεων!
Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το “Sparks”;
Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες για τα Άτομα με Αναπηρία (03/12) και Εθελοντισμού (05/12) και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες μέσα από ομιλίες, καθώς και να κινητοποιήσει ενώ ταυτόχρονα παράγει κοινωνικό έργο μέσα από δράσεις, είτε σε συνεργασία με φορείς, είτε ανεξάρτητα.
Πώς οι συνέργειες ανάμεσα σε εσάς, τον ιδιωτικό τομέα και τους φορείς που συμμετέχουν επηρεάζουν τη θεματική στην οποία εστιάζετε κάθε χρονιά;
Το Sparks, όπως και η GloVo στο σύνολό της, δεν επικεντρώνεται σε ένα κοινωνικό ζήτημα ή θεματική, αλλά στη συνολική ευαισθητοποίηση του κοινού. Γι’αυτόν τον λόγο, κάθε χρόνο οι δράσεις και οι ομιλίες που πραγματοποιούνται αγγίζουν μια πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων, όπως το στίγμα της αναπηρίας, το human trafficking, τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά κ.ο.κ.
Ποιες είναι οι αναμνήσεις από τις προηγούμενες φορές που διοργανώθηκε το “Sparks”;
Πολλές δράσεις, χαμόγελα, περαστικοί να μας επιβραβεύουν και πολύ καλή κριτική από τους εθελοντές που συμμετείχαν :)
Τι να περιμένουμε από τις φετινές δράσεις;
Το φετινό Sparks είχε ως στόχο να κάνει δράσεις που ο αντίκτυπός τους θα παραμείνει μετά το πέρας του event. Γι’ αυτόν τον λόγο, οργανώθηκε ανακαίνιση στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα (η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 από την μόνιμη ομάδα Κοινωνικών Δράσεων της GloVo), πραγματοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση σε ένα δημοτικό σχολείο στα Πετράλωνα, καθαρίστηκε ένα κομμάτι της Αθήνας από ταγκιές και κολλημένες αφίσες κ.λπ. Εκτός από αυτά βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και δράσεις με παιδιά, ηλικιωμένους αλλά και άστεγους, με το καθιερωμένο πλέον social cooking.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να οργανώσει κάτι αντίστοιχο;
Η οργάνωση ενός τέτοιου event θέλει σίγουρα πολλή δουλειά και χρόνο, θα έλεγα ότι είναι κάτι παραπάνω από full time δέσμευση. Βασικοί λόγοι γι’αυτό είναι η έκταση του event (3 ημέρες), η ποικιλία του περιεχομένου του αλλά και το γεγονός πως βασίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες. Έχοντας αυτά στο μυαλό, το μόνο που μένει είναι να κοιτάξουμε γύρω μας. Θα βρούμε άπειρες ευκαιρίες να βοηθήσουμε, άπειρα θέματα να ευαισθητοποιήσουμε, και άπειρους ανθρώπους να μοιραστούν το όραμά μας.