Focus: Athens Makerspace
Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνδυάζει κατασκευές, νέες τεχνολογίες, επιμόρφωση και κοινωνικό όφελος.
Μια μή κερδοσκοπική οργάνωση που συνδυάζει κατασκευές, νέες τεχνολογίες, επιμόρφωση και κοινωνικό όφελος.
Το Athens Makerspace δημιουργήθηκε το 2016 για να λειτουργήσει ως ένας φυσικός χώρος που παρέχει πρόσβαση σε μια ποικιλία εργαλείων και μηχανημάτων τόσο παραδοσιακής όσο και σύγχρονης, ψηφιακής τεχνολογίας. Διαθέτει εργαστήρια σε πολλούς τομείς, όπως 3D printing, laser cutting, ξυλουργείο, electronics & robotics, vinyl cutting, CNC και άλλα.
Επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση, αναπτύσσοντας και πραγματοποιώντας ένα ευρύ φάσμα από μαθήματα και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επιχειρηματικότητα και ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με την αναδυόμενη DIY κουλτούρα και το Maker Movement.
Πέρα από το εμπορικό σκέλος της λειτουργίας του, στο πλαίσιο του οποίου οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό του χώρου μέσω της καταβολής μιας μηνιαίας συνδρομής, το Athens Makerspace παράγει εντατικό κοινωφελές έργο, εντός και εκτός των εγκαταστάσεών του, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματά του όπως:
● Το ReMakers Project, μια δωρεάν εκπαιδευτική δράση, η οποία αποτελείται από σεμινάρια και workshops που απευθύνονται σε πρόσφυγες και ανέργους της Αθήνας. Με στόχο να διευρύνει το φάσμα των τεχνικών δεξιοτήτων και γνώσεων των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα εργαστήρια που εισάγουν με διαδραστικό τρόπο τους συμμετέχοντες σε εφαρμοσμένες τεχνολογίες. Για το έργο αυτό το εκπαιδεύτηκαν 10 εισηγητές-εκπαιδευτές και άλλοι 450 επωφελούμενοι από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργους και πρόσφυγες).
● Το World of Difference του Ιδρύματος Vodafone στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν μέσα από τον συντονισμό μια ομάδας εθελοντών, περιβαλλοντικά σεμινάρια ανακύκλωσης για παιδιά.
● Εργαστήρια ξυλουργείου, Photoshop και Illustrator, κατασκευής 3D Printer και μεταποίησης πλαστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων.
● Εκπαιδευτικά εργαστήρια μεταποίησης πλαστικών απορριμμάτων σε χρηστικά προϊόντα (precious plastic lab), για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης.
Οι δράσεις όμως του Athens Makerspace δεν σταματούν εδώ. Από τον Μάρτιο του 2019, δίπλα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Athens Makerspace οι οποίες λειτουργούν στην οδό Ανδρέα Δημητρίου 59 στην Καισαριανή, θα δημιουργηθεί ένα εργαστήριο για την ανακύκλωση των πλαστικών αντικειμένων αλλά και τον σχεδιασμό και τη χύτευση νέων αντικειμένων φτιαγμένων από ανακυκλωμένο πλαστικό.
Περισσότερες πληροφορίες: www.athensmakerspace.com