Οι άνθρωποι της Emfasis μιλούν για τα δύο χρόνια της οργάνωσης
Δύο χρόνια Emfasis Foundation, δύο χρόνια αλληλεγγύης και έμπρακτης παρουσίας στο πλευρό όσων βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στο δρόμο. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους της να μας μιλήσουν για την οργάνωση και την εμπειρία τους σε αυτή.
Δύο χρόνια Emfasis Foundation, δύο χρόνια αλληλεγγύης και έμπρακτης παρουσίας στο πλευρό όσων βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στο δρόμο. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους της να μας μιλήσουν για την οργάνωση και την εμπειρία τους σε αυτή.
Η Emfasis Foundation είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, γέννημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδρύθηκε για να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στις συνολικές ανάγκες ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων συνανθρώπων μας (άστεγων, άνεργων, κάτω από το όριο φτώχειας, με προβλήματα διαφόρων ειδών εξαρτήσεων, μετακινούμενων παιδιών στο δρόμο κ.α.) που διαβιούν κυρίως σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Δρούμε ως ομάδες Social Street Work (κοινωνικές ομάδες εργασίας στο δρόμο) και επιτελούμε κοινωνικό- εκπαιδευτική εργασία στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, στο ίδιο τους το περιβάλλον (δρόμους και γειτονιές). Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να “πάμε σε εκείνους” που δεν έχουν τη δυνατότητα ή το ψυχολογικό σθένος να ζητήσουν βοήθεια, έτσι ώστε να τους συναντούμε επί ίσοις όροις στο περιβάλλον τους, με τους δικούς τους όρους και συνθήκες. Γνωρίζουμε σιγά σιγά τις γειτονιές και γινόμαστε μέρος του τοπίου τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε καταγραφή ατομικών αναγκών με διακριτικό, εμπιστευτικό και ουδέτερο τρόπο. Παραμένουμε διαθέσιμοι σε αυτούς που χρειάζονται την στήριξή μας και μοιραζόμαστε τις καθημερινές τους σκέψεις και δυσκολίες. Οι ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο ενημερώνουν καθημερινά την ομάδας κοινωνικής στήριξης της EMFASIS σχετικά με τα ευρήματα των ημερήσιων δράσεων, παραπέμποντας τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Η Εmfasis στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικές εισφορές και δωρεές ιδιωτών, εταιριών και φορέων με κοινωνική συνείδηση.
Μερικά από τα ειδικά προγράμματα και τις πρωτοποριακές καμπάνιες μας είναι:
Αλλάζοντας το Χτες – Οδοντιατρική Αποκατάσταση για απόφοιτους προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης, συμπεριλαμβανομένων πρώην χρηστών απαγορευμένων ουσιών Δωρεάν Κάρτες Υγείας Emfasis για άστεγους, ανασφάλιστες και άπορες οικογένειες Emfasis Social Support Corner (Κοινωνική Γωνιά Στήριξης της Emfasis) στο χώρο του συνΑθηνά, στη Βαρβάκειο Αγορά, για παροχή τροφίμων, ρουχισμού, ειδών προσωπικής υγιεινής, ψυχολογικής υποστήριξης, εργασιακής και νομικής συμβουλευτικής σε άστεγους, ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας Social Street Work για ανήλικα μετακινούμενα παιδιά, με εβδομαδιαία διαδραστικά προγράμματα στήριξης
Emfasis Mobile Support Unit (Κινητή Μονάδα Στήριξης της Emfasis) με ενισχυμένες δράσεις σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων
Direct Intervention Program (Κέντρο Άμεσης Παρέμβασης), για την συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών αστέγων στους δρόμους της Αθήνας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης
Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης για άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας, το οποίο τους προσφέρει μία φορά την εβδομάδα φιλοξενία σε κεντρικό ξενοδοχείο, με στόχο τη φροντίδα της προσωπικής τους υγιεινής και την εξασφάλιση προσωπικού χώρου
Χειμερινές & Ανοιξιάτικες Καμπάνιες, με καθημερινή προσφορά σε όσους διαβιούν στο δρόμο ή σε κατάσταση δρόμου στις εορταστικές περιόδους του έτους.
Κωνσταντίνα Παπαχρήστου, κοινωνική λειτουργός: «Το βίωμα του εθελοντισμού για μένα, είναι ένας προσωπικός αγώνας που εξελίσσεται σε έναν ομαδικό αγώνα για ισότητα και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας. Μέσα από την εθελοντική μου συνεργασία ξυπνούν έννοιες όπως κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρωπιά, προσφορά και ενσυναίσθηση προς τον ανθρώπινο πόνο. Προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο, να θέσουμε σε όρια την αγωνιά και την απελπισία τους, να τους κινητοποιήσουμε και να κάνουμε δημιουργικό το άγχος τους. Ως αντάλλαγμα αναμένουμε την ανακούφιση στο πρόσωπο τους και ένα χαμόγελο. Στην ομάδα του ΣυνΑθηνά\SSC συμμετέχω στο κομμάτι της συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης. Στο πρόγραμμα υλικής υποστήριξης βοηθάω στην καταγραφή της λίστας με τα αγαθά, συνεισφέροντας στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.»
Ιωάννα Παναγοπούλου, κοινωνική λειτουργός: «Δουλεύοντας στο δρόμο με την ομάδα της Emfasis ως κοινωνική λειτουργός – Social Street Worker, αισθάνθηκα πολλές φορές σαν να βιώνω μια παράλληλη πραγματικότητα με την δική μου. Στο δρόμο παρατηρώ, προσεγγίζω και συνομιλώ με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού και μέσα από αυτή την εμπειρία διαπιστώνω ακόμα πιο έντονα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Επιπλέον, αποδέχτηκα ότι ο δρόμος για κάποιους ανθρώπους είναι το σπίτι τους και ότι για κάποιες ομάδες θεωρείται ασφαλέστερο και καλύτερο περιβάλλον για τη διαβίωσή τους από ό,τι ένα διαμέρισμα ή ένας ξενώνας. Έμαθα να σέβομαι τη διαφορετικότητα στην αντίληψη, στην εμφάνιση ακόμα και στον τρόπο προσέγγισης του κάθε ατόμου, όσο περίεργο και αν έμοιαζε αυτό αρχικά σαν μεθοδολογία. Παράλληλα κατάλαβα ότι η μεγαλύτερη ανάγκη των ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις πρωτίστως είναι η συντροφικότητα, η παρουσία ενός ατόμου που θα τους ακούσει και θα τους δεχτεί χωρίς να τους κρίνει. Στην Emfasis μαθαίνουμε κάθε μέρα και κάτι καινούριο είτε για τον εαυτό μας είτε για την ανθρώπινη ύπαρξη γενικότερα. Ο δρόμος είναι ένα μεγάλο σχολείο για όλους εμάς…»
Αιμιλία Καλλιτσουνάκη, ψυχολόγος: «Ως ψυχολόγος μέσα από το Social Street Work ένιωσα για πρώτη φορά την ουσία του επαγγέλματος αυτού. Η πρόκληση είναι τεράστια: Προσεγγίζεις ανθρώπους που δεν ζήτησαν απαραίτητα βοήθεια. Kαλείσαι να ασκήσεις το επάγγελμα όχι πίσω από την ασφάλεια (φυσική και συναισθηματική) ενός γραφείου, αλλά γονατίζοντας σε ένα πεζοδρόμιο, στο ίδιο ύψος με τον άνθρωπο που σε έχει ανάγκη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συνέχεια αποτελεί η αποδοχή: η αποδοχή του ίδιου προς εσένα, η δική σου προς εκείνον θεωρείται δεδομένη από τη στιγμή που βγήκες για πρώτη φορά στο δρόμο. Ιδιαίτερο κομμάτι της δουλειάς είναι η επαφή με τα παιδιά: Δεν ζητάνε από σένα τίποτα περισσότερο παρά μόνο να περάσεις μαζί τους 20 λεπτά ζωγραφίζοντας ή μαθαίνοντάς τους πώς να γράφουν το όνομά τους»
Ορέστης Μακρής, Social Street Worker που συμμετέχει στην Μονάδα Κινητής Στήριξης; «Αργά το βράδυ επιστροφή στο σπίτι μετά από μια ακόμα βάρδια με το βαν. Η ίδια προσπάθεια πάντα, να κοιμηθώ όσο πιο γρήγορα μπορώ, και η ίδια αποτυχία. Πώς βγάζεις από το μυαλό σου όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα περάσουν άλλο ένα βράδυ στο δρόμο, απόλυτα εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κακουχία, κίνδυνο και κυρίως σκληρή μοναξιά; Τις κουβέντες που ανταλλάξαμε, τα χαμόγελα που πήρες και έδωσες, τις βαθιά προσωπικές ιστορίες που μοιράστηκε μαζί σου ένας «άγνωστος» σε ένα σκοτεινό πεζοδρόμιο κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Την απάντηση δεν την έχω βρει ακόμα..»