Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη  «Μυρσίνη Ζορμπά»

Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού), ονομάζουμε την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη μας «Μυρσίνη Ζορμπά», ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της Μυρσίνης Ζορμπά, ιδρύτριας του Δικτύου, τόσο στο πεδίο των δικαιωμάτων του παιδιού όσο και στο βιβλίο.

Η Μυρσίνη Ζορμπά ήθελε τα παιδιά πολίτες, ήθελε να σκέπτονται ελεύθερα, να έχουν φωνή και η φωνή τους να εισακούεται. Το έκανε πράξη στο Δίκτυο, μεταξύ άλλων με το Εργαστήρι Πολιτισμού και τη ζωντανή βιβλιοθήκη του.

Η δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά και όχι μόνο, δημιουργήθηκε το 2012 στην οδό Αλκαμένους 11Β, στον χώρο που λειτουργεί το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου. Εκείνη τη χρονιά, με προτροπή της Μυρσίνης Ζορμπά, παιδιά από τα σχολεία της γειτονιάς επισκέπτονταν τακτικά το άδειο ακόμη τότε Εργαστήρι Πολιτισμού και με την ίδια και τους συνεργάτες της συζητούσαν τις ιδέες  και έκαναν σχέδια επί σχεδίων για τον χώρο.

Οι προτάσεις τους ήταν ο γνώμονας για τη διαμόρφωση του χώρου αλλά και για τη θεματολογία και το περιεχόμενο των δημιουργικών ομάδων και των δράσεων που θα ξεκινούσαν εκεί. Ανάμεσα στις ιδέες ήταν και η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Και το σχέδιο μπήκε αμέσως σε εφαρμογή.

Με την ενεργοποίηση φίλων, που έφεραν τα πρώτα βιβλία, με την κινητοποίηση συγγραφέων, εκδοτών, εικονογράφων, με την υποστήριξη φορέων, ιδρυμάτων αλλά και ανθρώπων που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, η βιβλιοθήκη έγινε γρήγορα ένας ζωντανός, δημιουργικός χώρος για τα παιδιά, τα σχολεία αλλά και γενικότερα για όλη την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης και του Μεταξουργείου. Τα παιδιά που την έκαναν στέκι τους, με την ενθάρρυνση της Μυρσίνης, ερευνούσαν και επέλεγαν βιβλία που θα ήθελαν να αποκτηθούν από τη βιβλιοθήκη και να τα δανειστούν. Και η βιβλιοθήκη άρχισε να γεμίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έγινε ένα φιλόξενο καταφύγιο, ένας χώρος που οι λέξεις θα μετουσιώνονταν σε εικόνες, που οι ιδέες θα γίνονταν πράξη.

Παράλληλα η βιβλιοθήκη έγινε το κέντρο της ετήσιας καμπάνιας του Δικτύου για το παιδικό βιβλίο, που από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιείται κάθε Απρίλη με τη σύμπραξη σχολείων, φορέων και προσώπων από τον χώρο του βιβλίου, με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Επιπλέον, η ίδια βιβλιοθήκη αποτελεί και τη βάση για άλλη μια ιδέα της Μυρσίνης: την Πλανόδια Βιβλιοθήκη, το κινητό παράρτημα της βιβλιοθήκης μας, που στήνεται σε πάρκα, πλατείες, αυλές σχολείων, παντού, εξοικειώνοντας τα παιδιά με το βιβλίο, μέσα από διαφορετικά θέματα και δραστηριότητες.

Από το 2012, ο μικρός χώρος της οδού Αλκαμένους με τη βιβλιοθήκη του πλημμυρίζει με τις φωνές των παιδιών και τις διαφορετικές γλώσσες τους: Ελληνικά, αραβικά, αλβανικά, φάρσι και άλλες πολλές γλώσσες που βρίσκονται στα βιβλία της βιβλιοθήκης μας, καθώς η Μυρσίνη και οι συνεργάτες της φρόντιζαν να αποκτά η βιβλιοθήκη βιβλία στις γλώσσες όλων των παιδιών της γειτονιάς. Γλώσσες μητρικές που διαβάζονται, μιλιούνται, ακούγονται στις αναγνώσεις και τις αφηγήσεις της βιβλιοθήκης, κάνοντας τα παιδιά να νοιώθουν περήφανα για τον πολιτισμό τους.

Τα πετραδάκια για την πολιτιστική δημοκρατία είχαν αρχίσει να μπαίνουν.

Σήμερα, συνεχίζοντας χωρίς διακοπή το έργο της, η  βιβλιοθήκη μας έχει περισσότερα από 10.500 βιβλία όλων των κατηγοριών: λογοτεχνικά, εικονογραφημένα, γνώσεων, λευκώματα, οδηγούς, βιβλία ελληνικά, ξενόγλωσσα, δίγλωσσα, βιβλία για τους γονείς, αλλά και βιβλία επιστημονικά που απευθύνονται σε επαγγελματίες με καθημερινή ενασχόληση με τα παιδιά και οικογένειες.

Η βιβλιοθήκη μας, μια από τις πιο ενημερωμένες και πλήρεις παιδικές βιβλιοθήκες της χώρας, ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο IBBY – Asahi Reading Promotion Award (2019), ενώ οι βιβλιοθηκονόμοι μας έχουν βραβευτεί δύο φορές (2015, 2022) από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Παραμένοντας πιστοί στο όραμα της ιδρύτριας του Δικτύου, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την προώθηση της ανάγνωσης σε παιδιά και νέα άτομα, και ειδικά σε αυτά που λόγω της ευάλωτης κοινωνικά θέσης τους δεν έχουν εύκολη και σταθερή πρόσβαση σε βιβλία και πολιτιστικές δράσεις.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο