Ολοκληρώθηκαν δράσεις καθαρισμού σε 25 γειτονιές της πόλης, με τον συντονισμό του συνΑθηνά.
Ομάδες ενεργών πολιτών, με τον συντονισμό του συνΑθηνά και την υποστήριξη της εταιρείας Kärcher, καθάρισαν προσόψεις κτιρίων και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του οπτικού θορύβου στην πόλη.
Ομάδες ενεργών πολιτών, με τον συντονισμό του συνΑθηνά και την υποστήριξη της εταιρείας Kärcher, καθάρισαν προσόψεις κτιρίων και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του οπτικού θορύβου στην πόλη.
Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων συντόνισε και πραγματοποίησε 25 δράσεις καθαρισμού στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσει την εικόνα της πόλης και την αισθητική της καθημερινότητας για τους πολίτες της, αλλά κυρίως να ενισχύσει την ιδέα πως ο δήμος μόνο όταν συσπειρώνει τις δυνάμεις της πόλης, τους πολίτες και τους ιδιωτικούς φορείς, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες αστικές προκλήσεις.
Πρωταγωνιστές των δράσεων ήταν τοπικοί φορείς, συλλογικότητες και εθελοντές που θέλησαν να αλλάξουν την εικόνα της γειτονιάς τους και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους. Συγκεκριμένα οι εθελοντές απομάκρυναν tags, μουτζούρες και αφίσες από τοίχους σπιτιών και κοινόχρηστων χώρων, καθάρισαν δρόμους, πεζοδρόμια, αυλές σχολείων και πάρκα αναψυχής. Οι δράσεις καθαρισμού ολοκληρώνονταν με την εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό παρόμοιων φθορών στο μέλλον.
25 δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη και την ενεργή καθοδήγηση της εταιρείας Kärcher, η οποία δώρισε στην κάθε εθελοντική ομάδα τα επαγγελματικά πλυστικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκάστοτε δράση. Τα μηχανήματα παραχωρήθηκαν σε αυτές τις ομάδες για να μπορούν να τα δανείζονται και άλλοι γείτονες. Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα, η γειτονιά του Ψυρρή, η πλατεία Κουμουνδούρου, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Welcommon, τα σκαλιά της οδού Λυκαβηττού, σημεία της οδού Φωκίωνος Νέγρη, το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ο λόφος Φινοπούλου, η οδός Χέυδεν, Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια, ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και άλλες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με τον συντονισμό των ομάδων πολιτών, άλλαξαν όψη και παράλληλα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο δήμος Αθηναίων επέλεξε έναν ρόλο συντονιστή σε μια σύνθετη λύση η οποία εξασφαλίζει τη σταδιακή, βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική αντιμετώπισης μιας πραγματικότητας που οδήγησε σε ολέθριο οπτικό βανδαλισμό της πόλης.
Χωρίς τεχνικές υποδομές για τη νέα αυτή πρόκληση, χωρίς τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του συνεχούς βανδαλισμού, και με ελάχιστους πόρους, ο δήμος Αθηναίων ανέπτυξε μια πολυεπίπεδη, ολοκληρωμένη και πιλοτικά δοκιμασμένη στρατηγική για να μπορέσει να αντιστρέψει αποτελεσματικά το φαινόμενο του παραβατικού «οπτικού θορύβου». Βασικό της συστατικό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελοντικής παρέμβασης που βελτιώνει, τα τελευταία δύο χρόνια, τις γειτονιές της Αθήνας.
«Για πρώτη φορά στον δήμο Αθηναίων αναπτύχθηκε μια συνολική στρατηγική για τη διαχείριση της οπτικής ρύπανσης με έναν ολιστικό τρόπο. Πλέον έχουμε να επιδείξουμε πολλές μικρές νίκες σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, έχοντας βάλει τις βάσεις για να εφαρμοστεί η στρατηγική σε ένα μεγαλύτερο εύρος», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
«Η πρωτοβουλία δράσεων μαζί με την εταιρεία Karcher αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ δήμου, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση ενός σύγχρονου προβλήματος. Εκτός από τις ευρύτερες οικονομικές συγκυρίες που πρέπει να βελτιωθούν, αν δεν το θέλουν οι κάτοικοι, τότε ποτέ δεν πρόκειται να καθαρίσει η πόλη από τις μουτζούρες εύρος», δηλώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου.
Συγχρόνως, με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό του συνΑθηνά, ακολουθώντας την ίδια συμμετοχική φιλοσοφία, συγκροτήθηκε το δίκτυο της Πανεπιστημίου, όπου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν τις προσόψεις των κτιρίων.
Επιπλέον Ο δήμος Αθηναίων συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία καθαρισμού προσόψεων σε έναν οδηγό με την επιμέλεια του συνΑθηνά. Ο οδηγός κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τον Απρίλιο 2017.