Μεγάλη διάκριση για τον δήμο Αθηναίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία ευάλωτων ομάδων
Η πρόταση της Αθήνας διακρίθηκε ανάμεσα σε 206 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην πρωτοβουλία Urban Innovative Actions
Η πρόταση της Αθήνας διακρίθηκε ανάμεσα σε 206 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην πρωτοβουλία Urban Innovative Actions.
Μεγάλη διάκριση για την πόλη της Αθήνας και τις πρωτοβουλίες της για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στις Βρυξέλλες, η Αθήνα διακρίθηκε για την πρότασή της που αφορούσε στην ένταξη των προσφύγων. Η διάκριση μεταφράζεται στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση της πρότασης «Curing The Limbo».
«Σήμερα, άλλα 5εκ € έρχονται στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, για ένα δίχτυ προστασίας των αδύναμων. Με εξωστρέφεια και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών τα καταφέραμε. Καταφέραμε να αναγνωρισθεί η κοινωνική καινοτομία, ένας από τους βασικούς πυλώνες διακυβέρνησης του δήμου Αθηναίων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Καμίνης μετά την ανακοίνωση της μεγάλης διάκρισης. Η πρόταση του δήμου Αθηναίων ξεχώρισε ανάμεσα σε 206 συνολικά προτάσεις από 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση «Curing The Limbo» του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει συνεργατικές δράσεις για την αντιμετώπιση της αδράνειας των προσφύγων λόγω της μακροχρόνιας αναμονής στην Αθήνα καθώς και του αισθήματος αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Το πρόγραμμα συνδέει και δικτυώνει τους πρόσφυγες με τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να τους προσφέρει διέξοδο από την απραξία μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις που ανταποκρίνονται σε υπαρκτές ανάγκες της πόλης. Ταυτόχρονα μεριμνά για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των προσφύγων με στόχο την εργασιακή τους ένταξη και τους προσφέρει κίνητρα και εργαλεία για την απόκτηση προσιτής στέγασης. Το καινοτόμο πρόγραμμα υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους τους διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς Catholic Relief Services και Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee Hellas), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών.
Η πρόταση της Αθήνας βασίστηκε στην εμπειρία που έχει αποκομίσει τα τελευταία δύο χρόνια ο δήμος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης-μέσω του Προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων και του Κέντρου Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την υποστήριξη του Athens Partnership που συντονίζει την υλοποίηση του προγράμματος.
Η υλοποίηση της πρότασης στηρίζεται στη δυνατότητα που έχει αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων, μέσω της βραβευμένης από το Bloomberg Philanthropies πλατφόρμας συνΑθηνά, να δημιουργεί δίκτυα και συνέργειες που συμβάλουν στη μεγιστοποίηση του θετικού αντίκτυπου των δράσεων των ενεργών πολιτών της πόλης.
Ανάμεσα στις προτάσεις καινοτομίας που διακρίθηκαν ήταν και αυτή του Ηρακλείου Κρήτης που αφορούσε σε συντονισμένη δράση για την μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Εδώ ολόκληρο το βίντεο της ανακοίνωσης των πόλεων που διακρίθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions στις Βρυξέλλες.