Ελένη Κατσούλη: «το έργο μας μιλάει από μόνο του»
Με τη ολοκλήρωση του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχιας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων μιλάει για τη δύναμη των συνεργειών και τη σημασία της αξιοπιστίας για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου.
Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης» για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και συναφών δράσεων του δήμου Αθηναίων, την στήριξη των πολιτών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι καθώς και την καταπολέμηση του εντεινόμενου φαινομένου της αστεγίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διένειμε 46.368 κουπόνια (αξίας € 40 έκαστο) σε 3.600 νοικοκυριά, ενισχύθηκε το δίκτυο συνεργασιών του ΚΥΑΔΑ με άλλους φορείς και πραγματοποιήθηκε streetwork για την κινητοποίηση και την ενημέρωση των αστέγων της πόλης γύρω από τις υφιστάμενες δομές. Στο πλαίσιο του streetwork εκπονήθηκε έρευνα για τον πληθυσμό που βρίσκεται στον δρόμο.
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση δρόμου βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, το ΚΥΑΔΑ, ως πυρήνας της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη, υποδέχεται πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες τους και να τους υποστηρίξει, παρέχοντάς τους βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική επανένταξη. Σήμερα το ΚΥΑΔΔΑ υποστηρίζει περίπου 25000 ωφελούμενα άτομα εκ των οποίων, περίπου τα μισά είναι οικογένειες με παιδιά.
Με τη ολοκλήρωση του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχιας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων μιλάει για τη δύναμη των συνεργειών και τη σημασία της αξιοπιστίας και της διαφάνειας για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης” ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και εξωθούνται σε κατάσταση δρόμου αυξάνεται. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;
Νομίζω πώς και από την έρευνα που αναφέρετε, γίνονται φανεροί οι λόγοι που συμβάλλουν στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του φαινομένου. Όπως φάνηκε, το 71% των ανθρώπων που σήμερα ζουν στο δρόμο, δηλαδή μιλάμε για τα 3/4 σχεδόν του άστεγου πληθυσμού, οδηγήθηκε εκεί την τελευταία 5ετία, ακριβώς δηλαδή την περίοδο έξαρσης της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα το 21% από αυτούς έμεινε χωρίς εστία τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει πώς τα πράγματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των κατοίκων της δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Επιπλέον, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν πώς ο λόγος για τον οποίον αναγκάστηκαν να ζήσουν στο δρόμο είναι η απώλεια της εργασίας τους. Νομίζω πώς κι αυτό είναι ένα νούμερο που μιλάει από μόνο του και είναι παραπάνω από ενδεικτικό της κατάστασης της κοινωνίας μας.
Πώς σας βοηθάει η έρευνα αυτή να σχηματίσετε τα επόμενα στάδια της δράσης του Κ.Υ.Α.Δ.Α.;
Πιστεύω πώς το σημαντικότερο είναι ότι μας δίνει μία όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα της πόλης. Μας βοηθάει να αποκτήσουμε συγκεκριμένη άποψη για το προφίλ των αστέγων και φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε και να προλάβουμε τις αιτίες της αστεγίας.
Αλλά νομίζω πώς το σημαντικότερο είναι ότι μια τέτοια έρευνα μας βοηθά κυρίως στο να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Όταν βλέπεις π.χ. πώς οι μισοί περίπου από τους άστεγους συνανθρώπους μας είναι χρήστες, αντιλαμβάνεσαι την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για ένα ολοκληρωμένο κέντρο υποδοχής αυτής της ομάδας, το οποίο μάλιστα δρομολογούμε και ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Όταν βλέπεις πώς σχεδόν το 60% είναι ακόμα σε ηλικία που τους επιτρέπει να εργαστούν και να προσφέρουν (σ.σ. το 57% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-55) καταλαβαίνεις πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, επομένως πρέπει να σπάσεις το κεφάλι σου και να δεις πώς θα το πετύχεις…
Όταν βλέπεις πώς περίπου το 1/3 των αστέγων αρνείται να ενταχθεί σε δομές φιλοξενίας πρέπει να ψάξεις να βρεις τους λόγους και αν είναι απαραίτητο να παρέμβεις…
Οπότε η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να πάρουμε για να διορθώσουμε τα όποια κακώς κείμενα. Μας δίνει έναν μπούσουλα που πρέπει να ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται.
Το ΚΥΑΔΑ σαφώς και έχει μία χαραγμένη πορεία δράσης, ωστόσο εννοείται πώς πρέπει να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις απαιτήσεις των καιρών προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό του. Θα λέγαμε πώς η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια στέρεη βάση, την οποία μπορούμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είναι η απόδειξη πώς αυτό που θέλουμε είναι πράγματι να αφουγκραστούμε τις αληθινές ανάγκες και να καλύψουμε τα όποια κενά.
Με ποιες ομάδες και με ποια μορφή συνεργάστηκε το ΚΥΑΔΑ με τους εκπροσώπους και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης”;
Στο ΚΥΑΔΑ θεωρούμε τη συνεργασία ακρογωνιαίο λίθο και δικό μας και της κοινωνίας γι’ αυτό και αναπτύσσουμε συνεργασίες με κάθε ευκαιρία. Και η αλήθεια είναι πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας έδωσε αρκετές τέτοιες ευκαιρίες. Έτσι ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με φορείς όπως:
Τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος παρείχε εκπαίδευση στην ομάδα Streetwork σχετικά με την προσέγγιση ουσιοεξαρτώμενων στο δρόμο ενώ έκαναν και κοινές εξορμήσεις.
Τους Γιατρούς του Κόσμου που ενημέρωναν την ομάδα μας για τη διαθεσιμότητα του ξενώνα τους.
Την Αποστολή Άνθρωπος που παρείχε δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά των ωφελούμενων του προγράμματος.
Το Κέντρο Ζωής που προσέφερε ψυχολογική υποστήριξη στους αστέγους με HIV καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Τη ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ που έδωσε τη δυνατότητα σε άστεγους συνανθρώπους μας να κάνουν εξετάσεις για HIV και διένειμε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χάρη στην παρουσία των οποίων εξασφαλίστηκε η ομαλή πραγματοποίηση των διανομών.
Επιπλέον συνεργαστήκαμε στενά με το Solidarity Now καθώς και με τη ΜΕΤΑδραση που μετέφρασε τον οδηγό επιβίωσης για τους άστεγους που εκδώσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος (σε 5 γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί) ενώ μετέφρασε και τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοίραζε η ομάδα του Streetwork.
Και φυσικά, επειδή η αλληλεγγύη βρίσκεται στον πυρήνα των κινήτρων και των δράσεών μας συνεργαζόμαστε στενά με όποιον θέλει να ενισχύσει εθελοντικά το έργο μας με οποιονδήποτε τρόπο και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και συνεργασίες.
Έξω από το πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης”, πώς αναπτύσσεται η συνεργασία με τις ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούνται με δράσεις αλληλεγγύης και πώς ενισχύεται ο αντίκτυπος του έργου του ΚΥΑΔΑ μέσα από αυτή την συνεργασία;
Πρώτ’ απ’ όλα, συνεργαζόμαστε στενά με διάφορους φορείς που προσφέρουν στον ανθρωπιστικό τομέα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων (ψύχος, καύσωνα κ.λπ.) όπου, όπως είναι ευνόητο, επιβάλλεται να συνασπιστούμε όλοι όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Επιπλέον, όταν έχουμε να κάνουμε με περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης (π.χ. κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες κ.λπ.) απευθυνόμαστε στις αρμόδιες ομάδες στις οποίες και παραπέμπουμε τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Προσπαθούμε δηλαδή μέσα από τέτοιες συνεργασίες να πολλαπλασιάσουμε τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουμε πάντα με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που έρχονται σ΄ εμάς.
Με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά του δήμου Αθηναίων είναι ήδη βεβαρημένα, προκύπτει πιο επιτακτικά η ανάγκη για αποτελεσματικές συνέργειες με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις αυτού του νέου συντονιστικού ρόλου που εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει και το Κ.Υ.Α.Δ.Α.;
Θεωρώ πώς ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε (και νομίζω πώς ειδικά μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος αποδείξαμε πώς μπορούμε) είναι η δικαίωση της εμπιστοσύνης που μας δείχνει ο όποιος συνοδοιπόρος μας. Είτε προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το να αποδείξεις πώς είσαι άξιος εμπιστοσύνης σε τέτοιες εποχές που όλα είναι ρευστά και όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση δεν είναι ούτε εύκολο ούτε μικρό πράγμα.
Η άλλη πρόκληση είναι η αξιοποίηση αυτών των συνεργειών. Πώς δηλαδή θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που βοηθάς. Επομένως δεν αρκεί απλώς να συνάπτεις συνεργασίες αλλά πρέπει αυτές οι συνεργασίες να έχουν συγκεκριμένους στόχους και πλάνο προκειμένου να πετύχουν. Να μην είναι ουτοπικές και να ικανοποιούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές ανάγκες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Να βοηθάς όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αξιοποιώντας πλήρως κάθε διαθέσιμο πόρο όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι.
Π.χ. Στο πρόγραμμα που αναφερθήκαμε και προηγουμένως η απορροφητικότητα άγγιξε σχεδόν το 100%. Αυτό σημαίνει ότι έγινε διαχείριση, από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό, τόσο ικανή που κατάφερε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των ωφελούμενων. Μιλάμε για 9.000 ανθρώπους. Για να το καταφέρεις αυτό, ειδικά όταν αναλαμβάνεις κάτι αντίστοιχο για πρώτη φορά, πρέπει να έχεις ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, γερά αντανακλαστικά και πολύ καλό συντονισμό με τους συνεργάτες σου.
Όλα αυτά, νομίζω πώς είναι προκλήσεις όχι μόνο για το ΚΥΑΔΑ αλλά για κάθε φορέα με παρόμοια δράση που αγωνιά και αγωνίζεται για να προσφέρει στους πιο αδύναμους από εμάς. Και που φυσικά, για να το καταφέρει, επιβάλλεται να αναπτύξει το δίκτυο των συνεργασιών του αντιμετωπίζοντας συγχρόνως όλα τα παραπάνω.
Πώς διασφαλίζει το Κ.Υ.Α.Δ.Α. την αξιοπιστία και τη διαφάνειά του του ως κυρίαρχη δομή αλληλεγγύης στην πόλη μας;
Πρώτ’ απ’ όλα αξιοποιώντας κάθε χορηγία που μας γίνεται, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών π.χ., μία δομή πρότυπο που αποτελεί νευραλγικό κομμάτι του ΚΥΑΔΑ και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες, λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Οι 9.000 δικαιούχοι του, μοναχικά άτομα και οικογένειες (αριθμός που μεταφράζεται σε 25.000 μεμονωμένα άτομα) καταγράφονται ηλεκτρονικά αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης, ηλεκτρονικά καταγράφονται και όλες -απολύτως- οι δωρεές που γίνονται, από τη στιγμή που μπαίνουν στον Κόμβο έως τη στιγμή που καταλήγουν στα χέρια του ωφελούμενου. Και αυτό ισχύει για ένα κουτί γάλα μέχρι για ένα ποδήλατο κ.ο.κ.
Επιπλέον, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε και κατακτούμε, νομίζω πώς επίσης είναι ένα στιβαρό επιχείρημα υπέρ της αξιοπιστίας και της διαφάνειάς μας. Θα επικαλεστώ και πάλι αυτό το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου, κατά 100%, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος μας έδειξε εμπιστοσύνη την οποία νομίζω πώς δικαιώσαμε και με το παραπάνω.
Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε τις μακροχρόνιες συνεργασίες μας με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. τα χορηγικά μας προγράμματα (π.χ. Αλληλεγγύη στην Οικογένεια κ.λπ.) που πιστεύω πώς είναι μία ακόμα απόδειξη πώς το ΚΥΑΔΑ είναι ένας οργανισμός αξιόπιστος και αποτελεσματικός. Νομίζω πώς το να διατηρείς τόσο σπουδαίες συνεργασίες σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι ένα κατόρθωμα που μιλάει από μόνο του.
Και φυσικά, η συνεχής υποστήριξη πολλών ακόμα εταιρειών, επιχειρήσεων κ.λπ. που δρουν στην πόλη μας αλλά και η συγκινητική προσφορά του απλού κόσμου, θεωρώ πώς επίσης είναι περίτρανη απόδειξη της αξιοπιστίας μας.
Εξάλλου, πάντα προσκαλούμε οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει το παραμικρό στο ΚΥΑΔΑ, είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για οργανισμό, άλλο φορέα κ.λπ. να επισκεφθεί –ανά πάσα στιγμή- τις δομές μας και να διαπιστώσει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Ακριβώς γιατί ξέρουμε πώς το έργο μας μιλάει από μόνο του.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την Παρουσιαση Κοινωνικων Προγραμματων Κεντρου Υποδοχης & Αλληλεγγυης δήμου Αθηναιων.
Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης» για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και συναφών δράσεων του δήμου Αθηναίων, την στήριξη των πολιτών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι καθώς και την καταπολέμηση του εντεινόμενου φαινομένου της αστεγίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διένειμε 46.368 κουπόνια (αξίας € 40 έκαστο) σε 3.600 νοικοκυριά, ενισχύθηκε το δίκτυο συνεργασιών του ΚΥΑΔΑ με άλλους φορείς και πραγματοποιήθηκε streetwork για την κινητοποίηση και την ενημέρωση των αστέγων της πόλης γύρω από τις υφιστάμενες δομές. Στο πλαίσιο του streetwork εκπονήθηκε έρευνα για τον πληθυσμό που βρίσκεται στον δρόμο.
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση δρόμου βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, το ΚΥΑΔΑ, ως πυρήνας της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη, υποδέχεται πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες τους και να τους υποστηρίξει, παρέχοντάς τους βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική επανένταξη. Σήμερα το ΚΥΑΔΔΑ υποστηρίζει περίπου 25000 ωφελούμενα άτομα εκ των οποίων, περίπου τα μισά είναι οικογένειες με παιδιά.
Με τη ολοκλήρωση του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχιας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων μιλάει για τη δύναμη των συνεργειών και τη σημασία της αξιοπιστίας και της διαφάνειας για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης” ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και εξωθούνται σε κατάσταση δρόμου αυξάνεται. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;Νομίζω πώς και από την έρευνα που αναφέρετε, γίνονται φανεροί οι λόγοι που συμβάλλουν στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του φαινομένου. Όπως φάνηκε, το 71% των ανθρώπων που σήμερα ζουν στο δρόμο, δηλαδή μιλάμε για τα 3/4 σχεδόν του άστεγου πληθυσμού, οδηγήθηκε εκεί την τελευταία 5ετία, ακριβώς δηλαδή την περίοδο έξαρσης της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα το 21% από αυτούς έμεινε χωρίς εστία τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει πώς τα πράγματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των κατοίκων της δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Επιπλέον, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν πώς ο λόγος για τον οποίον αναγκάστηκαν να ζήσουν στο δρόμο είναι η απώλεια της εργασίας τους. Νομίζω πώς κι αυτό είναι ένα νούμερο που μιλάει από μόνο του και είναι παραπάνω από ενδεικτικό της κατάστασης της κοινωνίας μας.
Πώς σας βοηθάει η έρευνα αυτή να σχηματίσετε τα επόμενα στάδια της δράσης του Κ.Υ.Α.Δ.Α.;
Πιστεύω πώς το σημαντικότερο είναι ότι μας δίνει μία όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα της πόλης. Μας βοηθάει να αποκτήσουμε συγκεκριμένη άποψη για το προφίλ των αστέγων και φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε και να προλάβουμε τις αιτίες της αστεγίας.
Αλλά νομίζω πώς το σημαντικότερο είναι ότι μια τέτοια έρευνα μας βοηθά κυρίως στο να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Όταν βλέπεις π.χ. πώς οι μισοί περίπου από τους άστεγους συνανθρώπους μας είναι χρήστες, αντιλαμβάνεσαι την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για ένα ολοκληρωμένο κέντρο υποδοχής αυτής της ομάδας, το οποίο μάλιστα δρομολογούμε και ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Όταν βλέπεις πώς σχεδόν το 60% είναι ακόμα σε ηλικία που τους επιτρέπει να εργαστούν και να προσφέρουν (σ.σ. το 57% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-55) καταλαβαίνεις πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, επομένως πρέπει να σπάσεις το κεφάλι σου και να δεις πώς θα το πετύχεις…
Όταν βλέπεις πώς περίπου το 1/3 των αστέγων αρνείται να ενταχθεί σε δομές φιλοξενίας πρέπει να ψάξεις να βρεις τους λόγους και αν είναι απαραίτητο να παρέμβεις…
Οπότε η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να πάρουμε για να διορθώσουμε τα όποια κακώς κείμενα. Μας δίνει έναν μπούσουλα που πρέπει να ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται.
Το ΚΥΑΔΑ σαφώς και έχει μία χαραγμένη πορεία δράσης, ωστόσο εννοείται πώς πρέπει να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις απαιτήσεις των καιρών προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό του. Θα λέγαμε πώς η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια στέρεη βάση, την οποία μπορούμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είναι η απόδειξη πώς αυτό που θέλουμε είναι πράγματι να αφουγκραστούμε τις αληθινές ανάγκες και να καλύψουμε τα όποια κενά.
Με ποιες ομάδες και με ποια μορφή συνεργάστηκε το ΚΥΑΔΑ με τους εκπροσώπους και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης”.
Στο ΚΥΑΔΑ θεωρούμε τη συνεργασία ακρογωνιαίο λίθο και δικό μας και της κοινωνίας γι’ αυτό και αναπτύσσουμε συνεργασίες με κάθε ευκαιρία. Και η αλήθεια είναι πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας έδωσε αρκετές τέτοιες ευκαιρίες. Έτσι ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με φορείς όπως:
Τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος παρείχε εκπαίδευση στην ομάδα Streetwork σχετικά με την προσέγγιση ουσιοεξαρτώμενων στο δρόμο ενώ έκαναν και κοινές εξορμήσεις.
Τους Γιατρούς του Κόσμου που ενημέρωναν την ομάδα μας για τη διαθεσιμότητα του ξενώνα τους.
Την Αποστολή Άνθρωπος που παρείχε δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά των ωφελούμενων του προγράμματος.
Το Κέντρο Ζωής που προσέφερε ψυχολογική υποστήριξη στους αστέγους με HIV καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Τη ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ που έδωσε τη δυνατότητα σε άστεγους συνανθρώπους μας να κάνουν εξετάσεις για HIV και διένειμε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χάρη στην παρουσία των οποίων εξασφαλίστηκε η ομαλή πραγματοποίηση των διανομών.
Επιπλέον συνεργαστήκαμε στενά με το Solidarity Now καθώς και με τη ΜΕΤΑδραση που μετέφρασε τον οδηγό επιβίωσης για τους άστεγους που εκδώσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος (σε 5 γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί) ενώ μετέφρασε και τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοίραζε η ομάδα του Streetwork.
Και φυσικά, επειδή η αλληλεγγύη βρίσκεται στον πυρήνα των κινήτρων και των δράσεών μας συνεργαζόμαστε στενά με όποιον θέλει να ενισχύσει εθελοντικά το έργο μας με οποιονδήποτε τρόπο και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και συνεργασίες.
Έξω από το πλαίσιο του προγράμματος “Καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης”, πώς αναπτύσσεται η συνεργασία με τις ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούνται με δράσεις αλληλεγγύης και πώς ενισχύεται ο αντίκτυπος του έργου του ΚΥΑΔΑ μέσα από αυτή την συνεργασία;
Πρώτ’ απ’ όλα, συνεργαζόμαστε στενά με διάφορους φορείς που προσφέρουν στον ανθρωπιστικό τομέα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων (ψύχος, καύσωνα κ.λπ.) όπου, όπως είναι ευνόητο, επιβάλλεται να συνασπιστούμε όλοι όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Επιπλέον, όταν έχουμε να κάνουμε με περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης (π.χ. κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες κ.λπ.) απευθυνόμαστε στις αρμόδιες ομάδες στις οποίες και παραπέμπουμε τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Προσπαθούμε δηλαδή μέσα από τέτοιες συνεργασίες να πολλαπλασιάσουμε τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουμε πάντα με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που έρχονται σ΄ εμάς.
Με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά του δήμου Αθηναίων είναι ήδη βεβαρημένα, προκύπτει πιο επιτακτικά η ανάγκη για αποτελεσματικές συνέργειες με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις αυτού του νέου συντονιστικού ρόλου που εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει και το Κ.Υ.Α.Δ.Α.;
Θεωρώ πώς ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε (και νομίζω πώς ειδικά μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος αποδείξαμε πώς μπορούμε) είναι η δικαίωση της εμπιστοσύνης που μας δείχνει ο όποιος συνοδοιπόρος μας. Είτε προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το να αποδείξεις πώς είσαι άξιος εμπιστοσύνης σε τέτοιες εποχές που όλα είναι ρευστά και όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση δεν είναι ούτε εύκολο ούτε μικρό πράγμα.
Η άλλη πρόκληση είναι η αξιοποίηση αυτών των συνεργειών. Πώς δηλαδή θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που βοηθάς. Επομένως δεν αρκεί απλώς να συνάπτεις συνεργασίες αλλά πρέπει αυτές οι συνεργασίες να έχουν συγκεκριμένους στόχους και πλάνο προκειμένου να πετύχουν. Να μην είναι ουτοπικές και να ικανοποιούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές ανάγκες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Να βοηθάς όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αξιοποιώντας πλήρως κάθε διαθέσιμο πόρο όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι.
Π.χ. Στο πρόγραμμα που αναφερθήκαμε και προηγουμένως η απορροφητικότητα άγγιξε σχεδόν το 100%. Αυτό σημαίνει ότι έγινε διαχείριση, από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό, τόσο ικανή που κατάφερε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των ωφελούμενων. Μιλάμε για 9.000 ανθρώπους. Για να το καταφέρεις αυτό, ειδικά όταν αναλαμβάνεις κάτι αντίστοιχο για πρώτη φορά, πρέπει να έχεις ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, γερά αντανακλαστικά και πολύ καλό συντονισμό με τους συνεργάτες σου.
Όλα αυτά, νομίζω πώς είναι προκλήσεις όχι μόνο για το ΚΥΑΔΑ αλλά για κάθε φορέα με παρόμοια δράση που αγωνιά και αγωνίζεται για να προσφέρει στους πιο αδύναμους από εμάς. Και που φυσικά, για να το καταφέρει, επιβάλλεται να αναπτύξει το δίκτυο των συνεργασιών του αντιμετωπίζοντας συγχρόνως όλα τα παραπάνω.
Πώς διασφαλίζει το Κ.Υ.Α.Δ.Α. την αξιοπιστία και τη διαφάνειά του του ως κυρίαρχη δομή αλληλεγγύης στην πόλη μας;
Πρώτ’ απ’ όλα αξιοποιώντας κάθε χορηγία που μας γίνεται, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών π.χ., μία δομή πρότυπο που αποτελεί νευραλγικό κομμάτι του ΚΥΑΔΑ και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες, λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Οι 9.000 δικαιούχοι του, μοναχικά άτομα και οικογένειες (αριθμός που μεταφράζεται σε 25.000 μεμονωμένα άτομα) καταγράφονται ηλεκτρονικά αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης, ηλεκτρονικά καταγράφονται και όλες -απολύτως- οι δωρεές που γίνονται, από τη στιγμή που μπαίνουν στον Κόμβο έως τη στιγμή που καταλήγουν στα χέρια του ωφελούμενου. Και αυτό ισχύει για ένα κουτί γάλα μέχρι για ένα ποδήλατο κ.ο.κ.
Επιπλέον, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε και κατακτούμε, νομίζω πώς επίσης είναι ένα στιβαρό επιχείρημα υπέρ της αξιοπιστίας και της διαφάνειάς μας. Θα επικαλεστώ και πάλι αυτό το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου, κατά 100%, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος μας έδειξε εμπιστοσύνη την οποία νομίζω πώς δικαιώσαμε και με το παραπάνω.
Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε τις μακροχρόνιες συνεργασίες μας με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. τα χορηγικά μας προγράμματα (π.χ. Αλληλεγγύη στην Οικογένεια κ.λπ.) που πιστεύω πώς είναι μία ακόμα απόδειξη πώς το ΚΥΑΔΑ είναι ένας οργανισμός αξιόπιστος και αποτελεσματικός. Νομίζω πώς το να διατηρείς τόσο σπουδαίες συνεργασίες σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι ένα κατόρθωμα που μιλάει από μόνο του.
Και φυσικά, η συνεχής υποστήριξη πολλών ακόμα εταιρειών, επιχειρήσεων κ.λπ. που δρουν στην πόλη μας αλλά και η συγκινητική προσφορά του απλού κόσμου, θεωρώ πώς επίσης είναι περίτρανη απόδειξη της αξιοπιστίας μας.
Εξάλλου, πάντα προσκαλούμε οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει το παραμικρό στο ΚΥΑΔΑ, είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για οργανισμό, άλλο φορέα κ.λπ. να επισκεφθεί –ανά πάσα στιγμή- τις δομές μας και να διαπιστώσει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Ακριβώς γιατί ξέρουμε πώς το έργο μας μιλάει από μόνο του.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την Παρουσιαση Κοινωνικων Προγραμματων Κεντρου Υποδοχης & Αλληλεγγυης δήμου Αθηναιων.