Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Mayors Challenge για τη Νότια Αμερική.
Σάο Πάολο, Μπογκοτά, Γκουανταλαχάρα, Μεντεγίν και Σαντιάγο, οι πόλεις που διακρίθηκαν μέσα καινοτόμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Ο διαγωνισμός Mayors Challenge του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies πραγματοποιείται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες των διοικήσεων των πόλεων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέσα από προτάσεις για καινοτόμες λύσεις. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο τρίτος σταθμός του διαγωνισμού ήταν η Νότια Αμερική.
Συνολικά κατατέθηκαν 290 προτάσεις, πέντε από τις οποίες βραβεύτηκαν με κριτήρια αξιολόγησης τη δυνατότητα δημιουργίας θετικού κοινωνικού αντικτύπου, το όραμα, τη δυνατότητα εφαρμογής τους καθώς και την δυνατότητά να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν από άλλες πόλεις. Το Σάο Πάολο ήταν ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού (βραβεύτηκε με το ποσό των 5 εκατ. Δολαρίων), ενώ βραβεύτηκαν επίσης η Μπογκοτά, η Γκουανταλαχάρα, το Μεντεγίν και το Σαντιάγκο. Ας δούμε όμως τι πρότεινε και ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κάθε μια από αυτές τις πόλεις ξεχωριστά.
Σάο Πάολο
Η πρόταση της μεγαλούπολης της Βραζιλίας ξεχώρισε για την ιδέα της να ενδυναμώσει τον γεωργικό τομέα, να κάνει πιο βιώσιμη τη χρήση της γης στα περίχωρα του Σάο Πάολο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα φέρνει σε επαφή τον πρωτογενή τομέα της πόλης με εστιατόρια, αγορές και φορείς. Μακροπρόθεσμο αλλά εξίσου σημαντικό όφελος της πρωτοβουλίας είναι η διατήρηση της ποιότητας του νερού η οποία απειλείται από την εξάπλωση του αστικού ιστού.
Μπογκοτά
Για το σημαντικό πρόβλημα της πολύωρης και συχνά επικίνδυνης μετακίνησης των παιδιών προς και από το σχολείο, η διοίκηση της πόλης της Κολομβίας θεσπίζει μια σειρά από νέα μέτρα: η καθιέρωση της “ώρας του παιδιού” δύο φορές την ημέρα, οι πεζοδρομήσεις, το bike sharing και -κυρίως- η κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων μέσα από ένα σύστημα επιβράβευσης αποσκοπούν στην ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της κινητικότητας των παιδιών αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες πολιτών.
Γκουανταλαχάρα
Για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και αυξημένης γραφειοκρατείας που σχετίζονται με τα κατασκευαστικά έργα, η πόλη του Μεξικού δημιουργεί μια πλατφόρμα η οποία χαρτογραφεί τα ονόματα των εταιρειών, τα σχέδια, τις αδειοδοτήσεις και τις πληρωμές για κάθε μεγάλο κατασκευαστικό έργο που πραγματοποιείται εκεί. Στόχος της πλατφόρμας είναι να μειώσει τη διαφθορά και να επιταχύνει τα σχέδια για την μητροπολιτική ανάπτυξη της πόλης.
Μεντεγίν
Λόγω της εκτεταμένης φτώχειας, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Μεντεγίν δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και είναι αναγκασμένο να καταφεύγει σε παράνομες μορφές δανεισμού. Για να εξαλείψει το πρόβλημα η διοίκηση της πόλης ιδρύει την εμπνευσμένη από τις αρχές της συνεργατικής οικονομίας τράπεζα Bancuadra, ένα δίκτυο γειτόνων οι οποίοι δημιουργούν ένα ταμείο μικρο-δανεισμού, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια και ενισχύει τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο.
Σαντιάγο
Με το 64% του πληθυσμού της άνω των 15 ετών να θεωρείται εύσαρκο ή υπέρβαρο, η πόλη της Χιλής καθιερώνει το Juntos Santiago, έναν διαγωνισμό στον οποίο οι κάτοικοι των γειτονιών εργάζονται μαζί για να καταπολεμήσουν την παιδική ευσαρκία και για να κερδίσουν πόντους τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν σε χρηματοδότηση για τη βελτίωση τοπικών υποδομών όπως νέα πάρκα και παιδικές χαρές.
Ο Δήμος Αθηναίων βραβεύτηκε το 2014 για το συνΑθηνά στο Ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού.