Φεστιβάλ για την queer τέχνη, αισθητική, pop κουλτούρα και ορατότητα.

Φεστιβάλ για την queer τέχνη, αισθητική, pop κουλτούρα και ορατότητα.

Επισκεφτήκαμε την έκθεση ‘A Queer Story of Greek Arts’ στη γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας!  Μια έκθεση- χρονολόγιο με τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ιστορία της εγχώριας καλλιτεχνικής ΛΟΑΤΚΙ σκηνής: “από το πρώτο ποίημα για την ομοφυλόφιλη επιθυμία το 1847, μέχρι σήμερα, αυτή η έκθεση φιλοδοξεί να ταξιδέψει τους επισκέπτες της στην πλούσια καλλιτεχνική ιστορία μιας κοινότητας που πρόσφερε πολλά στην εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία” και όντως τους ταξίδεψε! Ακόμη, στον ίδιο χώρο, είδαμε και την έκθεση ‘LGBT Art – Η Άνθηση της Queer Εικονογράφησης’ όπου παρουσιάστηκαν έργα 14 καλλιτεχνών εικονογράφων, τα οποία αναπαριστούσαν και αντανακλούσαν συμβολικά όλες, σχεδόν, τις φάσεις και τους αγώνες της κοινότητας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκινητική ήταν η παρουσία των πρώτων εντύπων (περιοδικών, μικρών τόμων, εφημερίδων της πόλης) που σώθηκαν στο σήμερα, μια παρακαταθήκη του κινήματος, καθότι, η γνώση για τη σεξουαλικότητα, τον προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα, ήταν όχι μόνο περιορισμένη, αλλά και απαγορευμένη.

Τέλος, ανεβήκαμε στον 2ο όροφο για το φιλανθρωπικό Drag Cabaret – From A(na) to ​Z(ackie) που ήταν αφιερωμένο στη δικαιοσύνη/μνήμη για τις δολοφονημένες drag queen, Ana Ivankovna και Zackie Oh.  (Drag Shows ​από Άτοσσα, Bloody Mwry, Cyka de la Blyat, Επιτάφιο, Jerry Pouxerei, Λάλα ​Κωλοπή).

 

 

 

Το φεστιβάλ για την queer τέχνη, αισθητική, pop κουλτούρα και ορατότητα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU), Μασσαλίας 22 στην Αθήνα.

Διοργανωτές του Φεστιβάλ, η Comicdom Press (διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom CON Athens) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, ενώ οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών παρευρίσκονταν στους χώρους της Ένωσης εκθέτοντας καλλιτεχνικά έργα, συνομιλώντας με κόσμο για την ιστορία της queer κοινότητας, αλλά και ενημερώνοντας τον, για τις διεκδικήσεις τους. Μεταξύ άλλων, το Πολύχρωμο Σχολείο και οι Υπερήφανοι Γονείς υποστήριξαν το φεστιβάλ με την παρουσία τους και η Human Cast με την έκθεση ‘Sluts Do It Better’ στο Foyer που   αφιερωμένη στην Zackie/Ζακ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο