Ο ΝΕΟΝ και η έκθεση space of togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.

Ο ΝΕΟΝ και η έκθεση space of togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.

Επισκεφτήκαμε  το Σάββατο στις 19 Οκτωβρίου, την έκθεση space of togetherness, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη.  Η έκθεση έθετε ορισμένα από τα φλέγοντα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετανάστευση, οι πόλεμοι,  η κλιματική αλλαγή, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση, οι κυβερνήσεις διαφθοράς και η φτώχεια ωθούν τους ανθρώπους να μετακινούνται, μεταφέροντας πέρα από το τραύμα, πολιτισμούς και ιδέες, διαμορφώνοντας με αυτόν το τρόπο τον κόσμο μας.  Έναν κόσμο αλληλοεπιδράσεων, έναν κόσμο συνυπάρξεων μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου με κύριο αίτημα έναν ανθρώπινο και πιο δίκαιο κόσμο, χωρίς πολέμους.

Καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες : Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, Patricia Kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Antrea Tzourovits, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.

 

Επιμέλεια έκθεσης | Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ    9 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2024
Space of Togetherness

 

Επιπλέον οι πρωταγωνιστές του έργου the AfroGreeks συμμετείχαν σε ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με τη χρήση του όρου Αφρο-Έλληνας, με κριτική διάθεση και με στόχο να δοθεί βήμα σε όλες τις απόψεις, τις διαφωνίες και αντικρουόμενες προσεγγίσεις θίγοντας τα καίρια ζητήματα διπλής ταυτότητας, τις δυσκολίες ένταξης και τις προκαταλήψεις λόγω χρώματος και καταγωγής στην Ελλάδα.  Το έργο the AfroGreeks συμμετείχε επίσης με βίντεο, 200 περίπου συνεντεύξεις Αφρο-έλληνων και αρχειακό υλικό από την Αφρικανική διασπορά στη Μεσόγειο και την Ελλάδα τους 4 τελευταίους αιώνες. Η Grace Chimela Eze Nwoke, ανθρωπολόγος και ενεργό μέλος της ομάδας Døcumatism μας ξενάγησε στο έργο και στις δράσεις του στην έκθεση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η έκθεση και οι δράσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον προσπαθώντας να δώσουν ανάγλυφα μέσα από την τέχνη όλους αυτούς τους προβληματισμούς.

Για τη λήξη της έκθεσης, οι Αφρο-Έλληνες έστησαν μια συναυλία που περιέχει ένα μουσικό ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Γιατί η δύναμη είναι στο μαζί.

Στη συναυλία συμμετείχαν Άγγελος Αγγέλου, Adédèjì, Steven Aderinto, Chocolate Muffin & Kofi, Μόνικα Καμπασελέ, Jerome Kaluta, Idra Kayne, MC Yinka, Moose, The Roots, Tosin, η χορωδία Voices of Diaspora, Zeraw.

 

 

 

φωτογραφίες Δ.Κοσμίδης (εκτός της πρώτης)

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο