Focus: Zaatar Project
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός προκρίνει την ενεργοποίηση και τη διαπολιτισμική επικοινωνία ως κλειδιά για την ένταξη των προσφύγων.
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός προκρίνει την ενεργοποίηση και τη διαπολιτισμική επικοινωνία ως κλειδιά για την ένταξη των προσφύγων.
Ζa’atar ονομάζεται το μείγμα των μυρωδικών που χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Τα μυρωδικά αυτά εμπλουτίζουν τη γεύση της τροφής με την οποία αναμειγνύονται.
Ο ομώνυμος οργανισμός που συστήθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Αθήνα ακολουθεί μια παρόμοια φιλοσοφία γύρω από την ένταξη των προσφύγων. Οι άνθρωποι που ωφελούνται από τις υπηρεσίες του Zaatar έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Μένοντας μαζί και συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις μπορούν να εμπλουτίσουν τις ζωές τους. Διότι όταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο αλληλεπιδρούν στον ίδιο χώρο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων.
Επίκεντρο της δράσης του Zaatar είναι ο ξενώνας του ο οποίος εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί στην Κυψέλη, ύστερα από την πρόσφατη μετακόμισή του από το The Orange House των Εξαρχείων. Στον ξενώνα του Zaatar όπου παρέχεται στέγαση σε γυναίκες – πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και στα παιδιά τους, προσφέρεται μια σειρά από βασικές υπηρεσίες όπως σίτιση, πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μαθήματα ελληνικών καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως μαθήματα μουσικής, τα οποία ενθαρρύνουν την διαπολιτισμική επικοινωνία. O ξενώνας του Zaatar αποτελεί ένα μέρος που θα προσφέρει στις ενοίκους του, ασφάλεια και ανακούφιση από τις συνθήκες που τις οδήγησαν μακριά από τον τόπο τους.
Η διάσταση της κοινωνικής καινοτομίας του Zaatar εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν αντιμετωπίζει τους ωφελούμενούς της ως παθητικούς αποδέκτες των υπηρεσιών τους αλλά προσβλέπει στην ενεργοποίησή τους μέσα από την εμπλοκή τους σε μια σειρά από εθελοντικές, επιμορφωτικές αλλά και ψυχαγωγικές δράσεις. Μέσα από αυτές, οι ένοικοι του ξενώνα αλλά και πρόσφυγες ή μετανάστες που δεν διαμένουν σε αυτόν, αποκτούν δεξιότητες, γνώσεις, εμπειρίες αλλά και εφόδια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Πηγαίνοντας το ενταξιακό του όραμα για την ενεργοποίηση των προσφύγων ένα βήμα πιο πέρα, τo Zaatar ανέπτυξε πρόσφατα την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Project Layali, η οποία αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση και την επαγγελματική αποκατάσταση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Στόχοι του Project Layali είναι να δημιουργήσει αυτάρκεις επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και να προσφέρει σε αυτούς μόνιμες, αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να κόψουν τα δεσμά τους από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο πλαίσιο της δράσης του Project Layali δύο νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες ήδη αναπτύσσονται στην Αθήνα. Η πρώτη είναι το κομμωτήριο Layali Salon (οδός Πιπίνου 78) στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά άτομα προσφυγικής και μεταναστευτικής καταγωγής. Η δεύτερη ονομάζεται Layali Shop, στεγάζεται (στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΠΟΛΗ2 του δήμου Αθηναίων) σε ένα από τα καταστήματα της στοάς Εμπόρων της οδού Βουλής, και διαθέτει χειροποίητα προϊόντα που φτιάχνουν πρόσφυγες από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Κι ενώ το e-shop του Layali ετοιμάζεται σύντομα τεθεί σε τροχιά ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων του, τα σχέδια για τις επόμενες κινήσεις δεν σταματούν. Το Café Zenobia θα είναι ένα μικρό café και εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με το μενού του να προσφέρει έναν εκλεκτικό συνδυασμό παραδοσιακών γεύσεων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://zaatarngo.org/
https://www.projectlayali.org/