Actors of Urban Change: Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρεθούν πενήντα στελέχη από τον τομέα της Πολιτιστικής Διαχείρισης, της Δημόσιας Διοίκησης και της Επιχειρηματικότητας από 10 χώρες 10-14 Απριλίου στο πλαίσιο της Συνάντησης του προγράμματος Actors of Urban Change
Actors of Urban Change Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα 10-14 Απριλίου 2014
Στην Αθήνα θα βρεθούν πενήντα στελέχη από τον τομέα της Πολιτιστικής Διαχείρισης, της Δημόσιας Διοίκησης και της Επιχειρηματικότητας από 10 χώρες 10-14 Απριλίου στο πλαίσιο της Συνάντησης του προγράμματος Actors of Urban Change (Συντελεστές Αστικής Αλλαγής). Το νέο πρόγραμμα του ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό MitOst αναπτύσσει και ενδυναμώνει τις ικανότητες διατομεακών συνεργειών ανάμεσα σε πολιτιστικούς οργανισμούς, δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις. H αστική αλλαγή δεν επαφίεται πλέον αποκλειστικά στον επίσημο σχεδιασμό.
Ολοένα και περισσότερο απαιτεί ενεργό συμμετοχή μιας τοπικής συμμαχίας για την αστική ανάπτυξη μέσω π.χ. πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν πανευρωπαϊκό: κατατέθηκαν 127 προτάσεις από 35 χώρες, από την Πορτογαλία μέχρι τη Σουηδία και από τη Λιθουανία μέχρι τη Γεωργία. Η ελληνική πρόταση που διακρίθηκε υλοποιείται από την κοινωνική επιχείρηση PlaceIdentity.gr Clusters (γνωστή για τις δράσεις ImaginetheCity και Πολιτεία 2.0) σε συνεργασία με την εταιρία design TheSwitch και το γραφείο δικτύωσης με ομάδες πολιτών ‘ΣυνΑθηνά’ του Δήμου Αθηναίων.
Ένας εκπρόσωπος από κάθε φορέα ταξίδεψε στο Βερολίνο 8-13 Δεκεμβρίου 2013 για απόκτηση τεχνογνωσίας και περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας, σε συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες από άλλες 12 πόλεις. To διακρατικό αυτό πρόγραμμα προωθεί συμμετοχική και βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών δράσεων και διατομεακών συνεργιών στην Ευρώπη. Η ελληνική πρόταση “Aστική Αγορά Αθήνας: αναβιώνοντας την πλατεία Βαρβακείου” αποτελεί μία από τις 10 επιλεγμένες προτάσεις και αφορά στην ανάπτυξη μιας πρότυπης διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού δημόσιου έργου ανάπλασης.
Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τη συνεργατική φύση των προτάσεων τους ως κινητήριο δύναμη καινοτόμων παρεμβάσεων στην πόλη. Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων, η επανενεργοποίηση δημόσιων χώρων, η κινητοποίηση κατοίκων μέσα στις γειτονιές. Η τέχνη και ο πολιτισμός συναντούν τη δημόσια διοίκηση και το επιχειρείν. H δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 10-13 Απριλίου με τη συμμετοχή των προκριθέντων 10 ομάδων από όλη την Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης θα παρευρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Το τριήμερο περιλαμβάνει συνεδρίες εργασίας στο Ιmpact Hub Athens, δικτύωση, ενημέρωση και επίσκεψη έργων και φορέων που ασχολούνται με συμμετοχικά έργα αστικής αναγέννησης στην Αθήνα.