Μάρτιος 2016: ένας μήνας γεμάτος δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία
Μέσα στο μήνα που πέρασε, ο δήμος Αθηναίων, συμπράττοντας με κάποιους από τους πιο δραστήριους φορείς της πόλης μας, διοργάνωσε ή έθεσε υπό την αιγίδα του δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Σκέψου Αλλιώς!». Θεσμοθετώντας τον Μάρτιο ως Μήνα Δράσεων για την Αναπηρία, ο δήμος Αθηναίων, παράλληλα με τις τακτικές δράσεις που υλοποιεί, αποσκοπεί στην ενίσχυση και διευκόλυνση της ενσωματώσης των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.
Μέσα στο μήνα που πέρασε, ο δήμος Αθηναίων, συμπράττοντας με κάποιους από τους πιο δραστήριους φορείς της πόλης μας, διοργάνωσε ή έθεσε υπό την αιγίδα του δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Σκέψου Αλλιώς!». Θεσμοθετώντας τον Μάρτιο ως Μήνα Δράσεων για την Αναπηρία, ο δήμος Αθηναίων, παράλληλα με τις τακτικές δράσεις που υλοποιεί, αποσκοπεί στην ενίσχυση και διευκόλυνση της ενσωματώσης των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.
Στις 19 Μαρτίου, ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Άσπεργκερ, διοργάνωσε στο κτίριο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία. Με κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους διοργανώθηκαν βιωματική ομιλία ευαισθητοποίησης από τον Σ.Κ.Ε.Π., δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας, δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας καθώς και δράση ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.
Στις 22/3 ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη «Μελεδώνη» – Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Δράσεις και προοπτικές για τα άτομα με αναπηρία». Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση δράσεων και προγραμμάτων για τα άτομα με αναπηρία με την έμπρακτη συμμετοχή τους, καθώς και η συζήτηση των προοπτικών για τη στήριξή τους. Έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, για τις καινοτόμες δράσεις συνεργαζόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναπηρίας, καθώς και προγραμμάτων προσβασιμότητας στον πολιτισμό και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.
Στις 23/3 το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) φιλοξένησε μία σειρά από βιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία σε συνεργασία με φορείς όπως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ο Σύνδεσμός Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α) και η Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων ΑΜΕΑ – Very Special Arts Hellas. Αρκετές από αυτές τις δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο cafe Μύρτιλλο, έναν χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας ο οποίος απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία και φιλοξενείται πλέον από τον Δήμο Αθηναίων στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΑΠΑΨ.
Στις 10/3 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσε βιωματικό μουσικό εργαστήριο ανηλίκων στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, για άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».
Τα Σάββατα 12, 19 και 26/3, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης προσέφερε σε άτομα με νοητική υστέρηση μια δημιουργική γνωριμία με τα εκθέματα που παρουσιάζει στο χώρο του με θέμα «Μόνος ή μοναδικός; διαφορετικότητα και ρατσισμός». Η παιδαγωγός Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, ανέλαβε να «συζητήσει μέσω της τέχνης» θέματα σχετικά με τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό που βιώνουν άτομα με αναπηρίες με αφορμή τα 114 έργα ζωγραφικής, τις κατασκευές και τα comics των παιδιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.
Στις 28 και 30 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αθηναίων παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Η Γκρίζα Περιοχή» (Βάλερυ Κοντάκου) και την ταινία «Η Ρουτίνα» (Βίλλυ Κωτούλα) και συζήτησαν το περιεχόμενό τους με τους συντελεστές τους καθώς και με την Αντιδήμαρχο για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου και τη δασκάλα ειδικής αγωγής Μάρθα Φλωράτου.
Την Πέμπτη 31/3 το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» φιλοξένησε την ημερίδα με θέμα «Πρώιμη Παρέμβαση» – Ανάδειξη Πρότυπων Προσεγγίσεων, μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και των δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία.
Τελος, στις 10/3 η ομάδα Glovo, με την υποστήριξη του kariera.gr και υπό την Αιγίδα του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού) διοργάνωσε το Career Fair.4all στην Τεχνόπολη, μια δράση διασύνδεσης στη διάρκεια της οποίας περισσότερα από 250 άτομα με αναπηρία ήρθαν σε επαφή με επιχειρήσεις από το χώρο της τεχνολογίας, των τηλεποικοινωνιών και του εμπορίου μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων. To συνΑθηνά ήταν ανάμεσα στους φορείς που παρείχαν επικοινωνιακή υποστήριξη στη δράση Career Fair.4all.